niedziela, 23 grudnia 2012

Keks

Moje ulubione ciasto na Boże Narodzenie. Wilgotne i puszyste jednocześnie, z mnóstwem bakalii...


Składniki:

  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 5 jajek
  • 25 dag cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szkl. wódki
  • 1,5 szkl. bakalii ( rodzynki,morele, figi, daktyle, orzechy,migdały, skórka pomarańczowa)

Ucieramy margarynę dodając stopniowo przesiany cukier puder i żółtka. Do utartej masy dodajemy wódkę i proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.  Ubijamy, aż masa będzie gładka. Ubijamy białka na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Bakalie kroimy drobno, obtaczamy w mące i delikatnie mieszamy z ciastem.
Formę do keksu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 50 min w 160 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Suchy patyczek oznacza, że ciasto jest gotowe!

Smacznego! I nie zjedzcie wszystkiego od razu!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.