Składniki na 4 porcje:
- 400g malin ( świeżych lub mrożonych)
- 150g gorzkiej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 jajka
- szczypta soli
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Odstawiamy,aby trochę przestygła, ale nie stężała. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do przestudzonej czekolady dodajemy żółtka, dokładnie łączymy.Maliny rozkładamy do pucharków. Ubitą śmietanę mieszamy z rozpuszczoną czekoladą. Łączymy z pianą z białek. Mus kładziemy na maliny i wkładamy pucharki do lodówki na 2 godziny.
Pyszności!!
Mus wyszedł przepyszny. Goście się zajadali. Bardzo dziękuję za przepis. Na pewno na stałe zagości w moim domu jako deser
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo się cieszę:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńMimo że nie mam zdolności kulinarnych to ostatnio na urodziny męża postanowiłam zaszaleć i przygotowałam mus czekoladowy. Korzystałam z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-mus-czekoladowy/ Mus był przepyszny, idealnie kremowy i idealnie czekoladowy. To chyba dodało mi skrzydeł, żeby spróbować jeszcze kilku rzeczy, na które wcześniej nie miała odwagi.
OdpowiedzUsuń