Składniki :
- 1,5 kiełbasy zwyczajnej
- 1 biała kiełbasa
- 4 jajka
- 0,5 litra zakwasu na żurek
- 2 marchewki
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 mały seler
- 1 garść grzybków suszonych
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka soli
- 4 kulki pieprzu czarnego ziarnistego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki majeranku
- 4 łyżki śmietany do zup 18%
- ew. sok z cytryny
- rzeżucha
Zagotowujemy 2,5 litra wody. Do garnka wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Następnie zupę przecedzamy.Kiełbasy kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy wraz z grzybkami. Gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy zakwas, przetarty przez praskę czosnek oraz majeranek. Gotujemy 15 minut. Zabielamy zupę śmietaną. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, jeśli zupa jest mało kwaśna.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki.
Do głębokich talerzy wkładamy po kilka plasterków kiełbasy oraz kilka kawałków jajka. Zalewamy zupą, posypujemy rzeżuchą.
Jeśli ktoś miałby ochotę na bardziej treściwą zupę, wtedy razem z kiełbasą dodajemy 3 ziemniaki, pokrojone w kostkę. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz