sobota, 30 marca 2013

Muchomorki wielkanocne

Muchomorki to fajny pomysł, aby zrobić frajdę najmłodszym. Jednak dorosłym na pewno też się spodoba:) Przełamie rutynę wielkanocnego stołu i na pewno sprawi wiele radości.
Przygotowanie zajmuje 10 minut.

Składniki na 2 muchomorki:

  • 2 jajka na twardo
  • 5 łyżek startego żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka majonezu
  • sól
  • pieprz
  • rzeżucha
  • 0,5 łyżeczki majonezu do dekoracji

Obieramy jajka na twardo, obcinamy na płasko górną i dolną część jajka. Wyjmujemy do miseczki żółtka.
Rozgniatamy je widelcem. Dodajemy 3 łyżki żółtego sera, masło i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem.
Nadziewamy jajka masą i stawiamy delikatnie na talerzu. Z pomidora odcinamy 2 plasterki, ale tak abyśmy mieli wypukłą część. Pomidora kładziemy na jajkach i otrzymujemy w ten sposób kapelusz.
Przy pomocy wykałaczki bądź widelca robimy kropki z majonezu.
Układamy ściółkę z pozostałego sera oraz rzeżuchy.
Podajemy.

Smacznego jajka!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz