piątek, 22 marca 2013

Spaghetti Aglio e Olio

Najprostszy przepis na makaron. Jedno z najbardziej popularnych dań we Włoszech. Potrzebujemy dosłownie 15 minut i minimum składników.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 ostra czerwona papryczka
  • 1 opakowanie spaghetti
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę oczyszczamy z nasion i bardzo drobno siekamy. Podsmażamy czosnek i papryczkę do lekkiego zrumienienia. Spaghetti gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy wodą i wrzucamy na patelnię. Mieszamy, sypiemy natką, jeszcze raz mieszamy i natychmiast podajemy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz