niedziela, 15 września 2013

Konfitura wiśniowa



Wiecie, że jeszcze można kupić wiśnie? Poszukajcie dobrze na targu! Można dostać jeszcze późną odmianę, z dużymi owocami i kolorem ciemnobordowym, prawie czarnym.

Składniki na 5 małych słoików:

  • 2kg wiśni
  • 0,5kg cukru
Wiśnie przebieramy i opłukujemy. Drylujemy.Przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem. Czekamy chwilę,aż owoce puszczą sok lub od razu podgrzewamy, ciągle mieszając. Pod wpływem ciepła wiśnie puszczą sok. Pamiętamy o częstym mieszaniu. Gdy owoce się zagotują, zmniejszamy gaz. Gotujemy około 15-20 minut, aż sok się zredukuje i konfitura zgęstnieje i stanie się szklista. Jeśli nie mamy pewności, czy konsystencja jest już dobra, wylewamy łyżeczkę konfitury na talerzyk. Gotowa konfitura po przestudzeniu będzie ciągnąca i gęsta.

Słoiki wyparzamy, osuszamy i nakładamy gorącą konfiturę. Odwracamy na 10-15 minut do góry dnem.
Po tym czasie ponownie odwracamy słoiki i odstawiamy do przestudzenia.
Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz