niedziela, 9 marca 2014

Sałatka z gruszką i serem pleśniowym



Przepyszna elegancka sałatka na efektowne przyjęcie lub na romantyczną kolację we dwoje. Smak roztopionego słonego sera, słodka gruszka i do tego chrupiąca sałata i sezam jako kropka nad i.
Rewelacyjne połączenie, warte grzechu!

Składniki na 4 porcje:
  • 1 główka młodej sałaty lodowej
  • 4 miękkie gruszki
  • 100g sera pleśniowego typu rokpol lub gorgonzoli
  • 75 ml śmietany 12%
  • 4 łyżki sezamu


Sałatę opłukujemy, usuwamy nieładne liście i rwiemy ja na kawałki. Układamy na talerzu. Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, następnie na pół, usuwamy gniazda nasienne i jeszcze raz przekrawamy, tak aby uzyskać 8 kawałków z każdej gruszki. Owoce układamy na sałacie. Śmietankę podgrzewamy i wkruszamy do niej ser. Mieszamy, aż się rozpuści. Sosem serowym polewamy sałatę i gruszki.
Posypujemy sezamem i podajemy.
Jako dodatek świetnie sprawdzi się chrupiąca bagietka z masłem i białe wino.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz