Długo zastanawiałam się jak opisać smak tego deseru. Smakuje jak słodkie ciasto, słodko- kwaśny kompot, przełamany słodyczą truskawek. W połączeniu z listkiem mięty i kulką lodów śmietankowych dostarcza niepowtarzalnych doznań smakowych. Warto spróbować!
Składniki na 2-3 porcje:
- 2 grube łodygi rabarbaru
- 10 dużych truskawek
- 1 jabłko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka likieru ( opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
- 75 g margaryny
- 200g mąki pszennej
- 50g cukru
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie lody śmietankowe
- kilka listków mięty
Małą formę żaroodporną smarujemy masłem.
Owoce myjemy. Rabarbar obieramy z włókien i kroimy na centymetrowe kawałki. Truskawki oczyszczamy z szypułek, kroimy na plasterki. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy owoc w kostkę.
Pokrojone owoce wkładamy do rondelka, dodajemy cukier puder i likier oraz łyżkę wody. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż owoce puszczą sok. Mieszamy, aby owoce się nie przypaliły. Zmniejszamy ogień i dusimy parę minut.
Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik włączamy na 200 stopni z termoobiegiem.
Z margaryny, cukru, mąki i cynamonu zagniatamy grubą kruszonkę i zasypujemy owoce.
Pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Wyjmujemy ostrożnie naczynie z piekarnika. Odstawiamy na 10 minut.
Podajemy na ciepło z gałką lodów przybrane miętą.
Smacznego!
Uwielbiam :) Z truskawkami smakuje wybornie :)
OdpowiedzUsuń