Idealna sałatka, jeśli zostało wam z obiadu trochę pieczonego mięsa. Oczywiście jeśli takiego nie macie, wystarczy upiec filet z kurczaka, nie zajmie wam to wiele czasu.
Sałatka jest chrupiąca i orzeźwiająca dzięki obecności czosnku.
Składniki na 3 porcje:
- 1 szkl. listków młodej sałaty masłowej ( lub takich małych dość sztywnych z głąba zwykłej sałaty)
- 2 szkl. listków sałaty dębowej, kędzierzawej lub lollo rosso
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 dużej kalarepy
- 100g pieczonego mięsa
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- 0,5 szkl. oleju ziołowego lub ziołowo - czosnkowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 szczypta soli
- pieprz
Sałaty płuczemy, osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Wkładamy do miski. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę.Kalarepę myjemy, obieramy i również kroimy w małą kostkę.
Podobnie kroimy mięso. Składniki mieszamy z sałatą.
Posiekane zioła mieszamy z olejem, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do sosu. Sosem polewamy sałatkę i dokładnie mieszamy. Podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz