Jakimś cudem dorwałam jeszcze na rynku kolorowe pomidory. Były tak piękne, aromatyczne,że mogłam zrobić z nich tylko sałatkę. Lekką, błyskawiczną i całkiem elegancką.
Składniki:
- 1 szkl. rukoli
- 1 czerwony pomidor
- 2 pomarańczowe pomidory
- 1 żółty pomidor
- 0,5 czerwonej cebuli
- świeżo mielony czarny pieprz
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżeczki listków świeżego oregano
Rukolę opłukujemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, układamy przemieszane na rukoli. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i posypujemy nimi pomidory.
Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, skrapiamy sałatkę. Posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy listkami oregano.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz