czwartek, 25 września 2014

Sałatka z kolorowych pomidorów



Jakimś cudem dorwałam jeszcze na rynku kolorowe pomidory. Były tak piękne, aromatyczne,że mogłam zrobić z nich tylko sałatkę. Lekką, błyskawiczną i całkiem elegancką.


Składniki:
  • 1 szkl. rukoli
  • 1 czerwony pomidor
  • 2 pomarańczowe pomidory
  • 1 żółty pomidor
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki listków świeżego oregano

Rukolę opłukujemy i osuszamy. Układamy na talerzu. Pomidory myjemy i kroimy w plasterki, układamy przemieszane na rukoli. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i posypujemy nimi pomidory.
Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, skrapiamy sałatkę. Posypujemy szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posypujemy listkami oregano.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz