sobota, 13 września 2014

Szybkie ciasto z borówkami





To ciasto jest super lekkie i puszyste, z intensywnym smakiem borówek. Naprawdę warto je wypróbować.
Każdy kawałek jest grzechu warty. Do tego mała czarna i nic więcej nie potrzeba.
Na przygotowanie potrzeba niecałe 15 minut. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się też jeżyny i maliny.

Składniki na keksówkę:

  • 4 jajka
  • 125g miękkiego masła
  • 120g cukru
  • 220g mąki
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 opak. proszku do pieczenia
  • 250g borówek amerykańskich

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Ucieramy na gładką masę.
Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. Dokładnie ucieramy.
2/3 piany z białek dodajemy do ciasta i miksujemy na gładko.
Następnie wyłączamy mikser i dodajemy resztę piany, ręcznie mieszamy, aż składniki się połączą.
Borówki przebieramy, opłukujemy, osączamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 40-45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Suchy patyczek oznacza, że ciasto jest upieczone.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i kroimy ostudzone.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz