To ciasto jest super lekkie i puszyste, z intensywnym smakiem borówek. Naprawdę warto je wypróbować.
Każdy kawałek jest grzechu warty. Do tego mała czarna i nic więcej nie potrzeba.
Na przygotowanie potrzeba niecałe 15 minut. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się też jeżyny i maliny.
Składniki na keksówkę:
- 4 jajka
- 125g miękkiego masła
- 120g cukru
- 220g mąki
- 1 szczypta soli
- 0,5 opak. proszku do pieczenia
- 250g borówek amerykańskich
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po 1 żółtku. Ucieramy na gładką masę.
Mąkę i proszek przesiewamy przez sito i dodajemy do masy. Dokładnie ucieramy.
2/3 piany z białek dodajemy do ciasta i miksujemy na gładko.
Następnie wyłączamy mikser i dodajemy resztę piany, ręcznie mieszamy, aż składniki się połączą.
Borówki przebieramy, opłukujemy, osączamy i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 40-45 minut.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Suchy patyczek oznacza, że ciasto jest upieczone.
Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i kroimy ostudzone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz