poniedziałek, 1 września 2014

Zapiekana cukinia



Danie w sam raz na końcówkę lata. Teraz na każdym targu można dostać dorodną cukinię w niewielkiej cenie. Jest teraz sezon cukiniowy, więc trzeba korzystać! Moja dzisiejsza propozycja to zdrowe danie, idealne na obiad lub kolację. Mimo dodatku mięsa czujemy się po nim lekko.

Składniki:
  • 2 duże cukinie po 1kg każda
  • 60dag mielonego mięsa, najlepiej z łopatki
  • 1 kula mozzarelli
  • 1 bardzo duży pomidor lub 2 średnie
  • 200g świeżego szpinaku
  • 6 łyżek oliwy
  • 0,5 pęczka koperku
  • sól
  • pieprz

Cukinie myjemy, obieramy i przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy łyżka nasiona, tak aby powstało wgłębienie, do którego włożymy farsz.
Rozgrzewamy 2 łyzki oliwy na patelni, wrzucamy rozdrobnione mielone mięso. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy do zrumienienia.
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki ( opcjonalnie) i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa i dusimy około 10 minut. Szpinak płuczemy i osuszamy dodajemy do masy. Dusimy 3 minuty, aż szpinak zmięknie.
Całość mieszamy z pokrojoną w kostkę mozarellą.
Na blasze rozsmarowujemy 2 łyzki oliwy i układamy połówki cukinii. Skrapiamy pozostałą oliwą i napełniamy farszem. Pieczemy w 200 stopniach około 15-20 minut, aż cukinia będzie miękka, ale jędrna.
Gotowe danie posypujemy posiekanym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz