Propozycja na szybki obiad. Do gulaszu pasują pyzy, ryż lub kasza. Samo przygotowanie nie zajmie więcej niż 20 minut, a z podanych składników otrzymacie 3 porcje. Jeśli macie jakieś resztki warzyw, możecie też dorzucić do gulaszu,to na pewno dodatkowo urozmaici smak.
A smak jest lekko słodki dzięki lekko skarmelizowanej marchewce, swoje oddaje też sok pomidorowy i czerwona papryka. Dodatek śmietany sprawia, że sos staje się aromatyczny i kremowy.
Składniki na 2-3 porcje:
- 0,5 kg fileta z indyka
- 0,5 pęczka dymki
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryka
- 250 ml soku pomidorowego
- 0,5 szkl. wody
- 1/3 szkl. śmietanki 18%
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oleju
Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso.
Podsmażamy około 5-7 minut. W tym czasie drobno kroimy dymkę ( wraz z cebulkami). Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki.
Gdy indyk odda swoje soki i zacznie się rumienić, dodajemy marchewkę i dymkę. Chwilę razem smażymy i dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w kostkę lub paseczki czerwoną paprykę. Całość oprószamy solą i pieprzem i dusimy 5 minut.
Dodajemy sok pomidorowy, wodę i śmietankę, zagotowujemy i dusimy jeszcze chwilę na małym ogniu.
Jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty, rozrzedzamy wodą. Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku.
Gulasz wykładamy na talerze i posypujemy natką.
Wyglada na Talerzu super ;), ale ja uzylem Yogurt Grecki ;)
OdpowiedzUsuńlub polecam dac smietany 30-50% max i reszte Yogurtu ;), albo w ogole zrezygnowac ze smietany dla wiekszego zdrowia oraz unikac uzywania yogurtu co ma w skladzie mleko w Proszku.
Pozdrawiam i dzieki za zarys przepisu do mojej wizji ;)
pewnie, jogurt też sie sprawdzi,grecki ma ok.10% tłuszczu, więc faktycznie kaloryczność trochę spadnie. Dobrym zamiennikiem jest też gęsta część mleczka kokosowego, 2 łyżki by tu starczyły -mleczko też jest kaloryczne, a więcej i tak by nie było potrzeba. Również pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń