Pomysł na zdrowy i lekki obiad. Mimo, że lazania wydaje się być skomplikowanym daniem, wcale tak nie jest. Grunt, to przygotować wszystkie składniki i potem poskładać danie w całość.
Składniki:
- 9 lub 12 płatów makaronu lazania ( ilość zależy od wielkości naczynia żaroodpornego)
- 400 g świeżego szpinaku, może być też mrożony w liściach
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek masła
- 1 mozzarella
- 7 suszonych pomidorów w oleju
- 2 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki
- 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 4 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól
- pieprz
Płaty lazanii wkładamy do osolonego wrzątku na 4 minuty. Półmiękkie wyjmujemy delikatnie i odkładamy na półmisek, tak aby nie dotykały siebie nawzajem, bo mogą się skleić.
Na 2 łyżkach masła podsmażamy opłukany i osączony szpinak, dodajemy drobno posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Gdy liście zmiękną i woda odparuje, zdejmujemy z ognia.
Mozzarellę osączamy z zalewy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory osączamy z oleju i kroimy na na 2 -3 kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
3 łyżki masła rozpuszczamy w rondlu, dodajemy mąkę i szybko robimy zasmażkę. Następnie dodajemy powoli mleko mieszając trzepaczką. Zagotowujemy. Sos powinien mieć konsystencję lejącej się śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Naczynie żaroodporne smarujemy ostania łyżką masła i wykładamy płatami, po 3 lub 4 na warstwę. Płaty powinny na siebie nachodzić. Na 1 warstwę wykładamy szpinak z czosnkiem, przykrywamy kolejnymi płatami. Następnie polewamy odrobiną sosu i posypujemy mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przykrywamy ostatnią warstwą płatów. Wylewamy na wierzch sos beszamelowy i wyrównujemy. Posypujemy parmezanem.
Pieczemy około 20-25 minut, aż ser lekko się zarumieni.
Danie podajemy posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz