niedziela, 8 lutego 2015

Tort walentynkowy




Wkrótce Walentynki, więc jeśli z tej okazji chcecie przygotować swojej połówce coś wyjątkowego, polecam ten torcik. Oczywiście zachęcam do takich niespodzianek częściej, nie tylko w Walentynki.
Torcik nie jest skomplikowany, robi się go całkiem szybko. Jeśli nie macie masy cukrowej można zastąpić ją marcepanem lub po prostu obłożyć bitą śmietaną i też będzie pięknie i pysznie!
Tort jest leciutki, mokre ciasto, słodki dżem i waniliowy krem, a to wszystko otulone masą cukrową.
Trudno go ignorować otwierając lodówkę :)

Składniki na tort o średnicy 18-20 cm:
  • 3 jajka
  • 170g mąki
  • 170g masła
  • 120g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 słoiczek dżemu truskawkowego
  • 50 ml ananasówki lub cytrynówki
  • 250 g białej masy cukrowej
  • 100 g różowej masy cukrowej
  • 3 łyżki posypki w kształcie serduszek
  • parę łyżek cukru pudru do podsypania

Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kolejno cale jajka i miksujemy tak długo, aż składniki dobrze się połączą. Mąkę i proszek przesiewamy i dodajemy do masy.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Dno małej tortownicy ( 18-20 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia - wystarczy wyciąć okrąg z papieru, boków nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem. Nakładamy ciasto do formy i pieczemy około 45 minut. Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest gotowe. Upieczone, po lekkim przestudzeniu obkrawamy i wyjmujemy z formy. Ścinamy czubek i układamy ciasto do góry nogami. Gdy zupełnie ostygnie przekrawamy na 2 blaty.
Ostudzone blaty nasączamy ananasówką wymieszaną z 3 łyżkami wody.
Kremówkę lekko ubijamy, dodajemy mascarpone i cukier puder oraz ziarenka wanilii. Ubijamy do otrzymania gęstego kremu, uważamy, aby nie przebić masy.Odkładamy 5 łyżek kremu.
Na blat wykładamy dżem, następnie krem. Przykrywamy drugim blatem. Torcik smarujemy odłożonym kremem, zarówno wierzch jak i boki.
Obie masy cukrowe ugniatamy w dłoniach, aby je ogrzać.
Białą masę rozwałkowujemy na kształt koła o średnicy znacznie większej niż tort, grubość masy to 3-4mm. Podsypujemy stolnicę i wałek cukrem pudrem, aby masa się nie przykleiła. Ostrożnie przenosimy koło na tort, wygładzamy najpierw wierzch, a potem boki, tak aby nie było żadnych zakładek.
Z różowej masy toczymy długi wałeczek, którym otulamy tort.
Jeśli zostaną nam resztki masy robimy dekoracje. Z różowej masy można powycinać małe kwiatuszki lub serduszka. Z białej masy można wyciąć cienki prostokątny pasek i zwinąć go na kształt róży.
Tort obsypujemy z wierzchu posypką w kształcie serduszek.




1 komentarz:

  1. Piękny tort, aż ślinka leci, pewnie bardzo pyszny

    OdpowiedzUsuń