Super lekki chłodnik, idealny na upały.Ale nie tylko. Sprawdza się też dobrze w innych miesiącach, nie tylko tych ciepłych. Świetny na diecie, jako przekąska. Jeśli zdrowo się odżywiacie, na pewno dobrze wiecie, że awokado posiada zdrowe tłuszcze i na pewno już nieraz jedliście dania z jego dodatkiem.
Ten chłodnik łączy w sobie kremowy smak awokado i świeżość ogórka, a to wszystko przełamane bazylią i pestkami.
Składniki na 4 miseczki:
- 1 awokado
- 1 ogórek
- 0,5 cytryny
- 120g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka sosu worcester ( opcjonalnie)
- 5 łyżek wody
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki liści bazylii
- sól
- pieprz
Awokado przekrawamy wszerz, okręcamy i wyciągamy pestkę.Wydłubujemy z połówek miąższ i wrzucamy go do blendera kielichowego lub malaksera. Skrapiamy sokiem z cytryny.Ogórka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do awokado. Całość zalewamy jogurtem, wodą i sosem worcester. Doprawiamy solą i pieprzem. Można doprawić także mieloną słodka papryką, jeśli smak jest dla was zbyt mało zdecydowany.
Blendujemy całość na gładką masę.Doprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku. Jeśli chłodnik jest za gęsty dodajemy odrobinę wody.
Pestki słonecznika prażymy na suchej rozgrzanej patelni, często mieszając, aby pestki się nie przypaliły.
Rozlewamy zupę do miseczek. Posypujemy pestkami słonecznika i porwanymi na mniejsze kawałki liśćmi bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz