czwartek, 26 marca 2015

Spaghetti z łososiem i pomidorowo-śmietanowym sosem




Zaletą tego dania jest szybkość jego wykonania, łatwość dla osób mało wprawionych w kuchni, a przede wszystkim smak. Gdy przygotowałam to danie na obiad, tak wcinaliśmy z zapamiętaniem, że żadne z nas nawet się nie odezwało, dopóki nie skończyło:)
Pyszny kremowy sos, makaron al dente, świeże zioła i delikatny łosoś. Połączenie, które nie ma sobie równych.

Składniki na 3 porcje:
  • 300g makaronu spaghetti ( u mnie szpinakowy)
  • 200g łososia
  • 250g gęstej śmietany 18%
  • 1 duży pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 gałązek oregano
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Łososia opłukujemy, zalewamy wodą, dodajemy odrobinę soli i pieprzu, gałązkę oregano i gotujemy 10 minut od zagotowania.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora kroimy w kostkę. Oliwę rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pomidora i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 3 minuty, dodajemy listki z 3 gałązek oregano. Dusimy 3 minuty. Zalewamy śmietaną i 1/3 szkl. wody. Mieszamy. Jeśli sos wyda się zbyt gęsty, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Sos doprawiamy solą.
Ugotowanego łososia oddzielamy od skórki i dzielimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do sosu.
Makaron wykładamy na talerze, nakładamy sos. Posypujemy listkami oregano z ostatniej gałązki. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz