piątek, 3 kwietnia 2015

Babka pomarańczowa



Rewelacyjna babka. Naprawdę. Jest ekstremalnie puszysta i wilgotna. Ma się wrażenie jakby kawałki ciasta były delikatnym puchem. Pięknie rośnie i pachnie. Już samo surowe ciasto smakuje obłędnie pomarańczowo. Gorąco polecam, na pewno się nie zawiedziecie!

Składniki:

  • 220g miękkiego masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 425g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml świeżego wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
  • 0,5 buteleczki aromatu pomarańczowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • sól
 
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną masę i wkładamy do lodówki. Masło ucieramy z cukrem na puch, następnie stopniowo dodajemy żółtka.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i mieszamy.
Do masy maślanej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem oraz sok z pomarańczy. Masa będzie gęsta i będzie się kleić trochę do miksera. Na koniec dodajemy skórkę oraz aromat i mieszamy całość dokładnie łyżką lub szpatułką.
Piekarnik włączamy i ustawiamy na 180 stopni.
Następnie do masy przekładamy kilka łyżek ubitej piany, mieszamy, a potem przekładamy całość. Mieszamy szpatułką aż do połączenia się składników.
Formę do babki z kominkiem natłuszczamy i wysypujemy odrobiną mąki.
Wlewamy ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy w piekarniku około 50 minut.
Patyczkiem sprawdzamy czy babka jest upieczona.
Wyjmujemy babkę z piekarnika i odstawiamy na 15 minut do przestudzenia. Następnie delikatnie obkrawamy ciasto i wyjmujemy je z formy. Jeśli babka wyrosła nierówno to ścinamy wierzch i odwracamy babkę do góry nogami.
Z cukru pudru i odrobiny gorącej wody ( 2-3 łyżki ) ucieramy łyżką lukier, którym oblewamy babkę.
Odstawiamy do zastygnięcia lukru.

Uwaga:Jeśli chcielibyście odłożyć kilka łyżek masy i upiec małe babeczki  to potrzebują około 20-25 minut w piekarniku.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz