czwartek, 28 maja 2015

Carbonara w lżejszej wersji



Super szybkie danie. Przygotowanie zajmuje tyle czasu co ugotowanie makaronu. Typowa carbonara jest ciężka, z dodatkiem tłustej śmietany. U mnie z jogurtem, a nic na tym nie traci. Danie nadaje się jak najbardziej do odgrzewania, wystarczy skropić je odrobiną wody, dobrze wymieszać i podgrzać na patelni. Dzięki temu, że robi się je bardzo szybko, na pewno skusi niejednego głodomora!

Składniki na 3 porcje:
  • 250 g makaronu penne ( w suchej masie)
  • 100g wędzonego boczku lub wędzonki krotoszyńskiej
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 jajko
  • 100g jogurtu naturalnego
  • 0,5 cytryny
  • 6 łyżek tartego parmezanu
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Zagotowujemy wodę na makaron, dodajemy łyżeczkę soli. Wrzucamy makaron i gotujemy go al dente. W tym czasie w miseczce mieszamy jajko, jogurt, 2 łyżki parmezanu i sok z cytryny.
Boczek drobno kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie, aby jeszcze bardziej wytopił tłuszcz i oddał swoje smaki. Dodajemy drobno posiekane igiełki rozmarynu oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić czosnku. Zdejmujemy patelnię z ognia.
Odcedzamy makaron, zostawiając pół szklanki wody z gotowania.
Makaronu nie przelewamy wodą tylko wrzucamy od razu na patelnię do boczku, dolewamy odłożoną wodę. Dobrze mieszamy i podgrzewamy całość na średnim ogniu. Dodajemy mieszankę jajeczno - jogurtową, szybko mieszamy. Posypujemy obficie świeżo mielonym pieprzem.
Gdy masa się lekko zetnie danie jest gotowe.
Makaron przekładamy na talerz i posypujemy pieprzem.
Smacznego!

Rada :Aby rozrzedzić zbyt gęsty sos, dodajemy odrobinę ciepłej wody. Gdyby sos był za rzadki, dodajemy rozbełtane jajko i szybko mieszamy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz