środa, 20 maja 2015

Zdrowa pizza pełnoziarnista




Witajcie! W całym domu pachnie pizzą, pizza wyszła super, więc czym prędzej dzielę się przepisem.
Dziś zrobiłam pizzę odchudzoną, ze zdrowszą mąką i zdrowymi składnikami. Nie policzę wam kalorii, bo tego nie potrafię, ale z całą pewnością jest to wersja dietetyczna. Zrobiłam dwa rodzaje pizzy, pierwsza jest z kozim serkiem, smażoną cebulką, pomidorem i oregano i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Połączenie w pizzeriach raczej niespotykane, dlatego tym bardziej warto wypróbować.
Druga pizza wygląda i smakuje już bardziej tradycyjnie, jest z sosem pomidorowym, papryką, chudą kiełbasą i pomidorkami koktajlowymi. Wrzucam tylko jedno zdjęcie, bo drugiego nie zdążyłam zrobić - pizza została wręcz pożarta!

Składniki na 2 blachy:

  • 300g mąki pszennej +3 łyżki
  • 200g mąki pszennej razowej pełnoziarnistej
  • 2,5 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml mleka
  • 4 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 300g serka koziego ( twarożku)
  • 2 duże pomidory
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • oregano
  • 1 szkl. przecieru pomidorowego
  • 1 papryka żółta
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 15 plasterków kiełbasy krakowskiej
  • 40 g tartego parmezanu
  • opcjonalnie 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
Drożdże kruszymy, wkładamy do miseczki. Dodajemy cukier i podgrzane mleko. Mieszamy dokładnie, dosypujemy 3 łyżki mąki pszennej. Powinniśmy otrzymać konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby drożdże wyrosły. Mąkę przesiewamy i dodajemy wyrośnięte drożdże oraz sól. Mieszamy ciasto stopniowo dolewając ciepłą wodę ( ok. szklanki), tak aby ciasto dało się wyrabiać, nie było za suche ani za mokre. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, następnie odkładamy na 15 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy na wymiar blachy do pieczenia. Blachy smarujemy oliwą. Kładziemy placki.
1 placek smarujemy kozim serkiem.
Oba rodzaje cebuli obieramy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy cebulę,aż się lekko zrumieni i zmięknie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory myjemy, kroimy w plasterki. Na placku posmarowanym serkiem rozkładamy cebulę, a następnie plasterki pomidorów, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Drugi placek smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Rozkładamy plasterki kiełbasy, pokrojoną w kawałki lub plasterki paprykę ( wcześniej usuwamy gniazda nasienne), rozkładamy umyte pomidorki i posypujemy parmezanem i żółtym serem.
Pieczemy jak pierwszy placek.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz