Witajcie! W całym domu pachnie pizzą, pizza wyszła super, więc czym prędzej dzielę się przepisem.
Dziś zrobiłam pizzę odchudzoną, ze zdrowszą mąką i zdrowymi składnikami. Nie policzę wam kalorii, bo tego nie potrafię, ale z całą pewnością jest to wersja dietetyczna. Zrobiłam dwa rodzaje pizzy, pierwsza jest z kozim serkiem, smażoną cebulką, pomidorem i oregano i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Połączenie w pizzeriach raczej niespotykane, dlatego tym bardziej warto wypróbować.
Druga pizza wygląda i smakuje już bardziej tradycyjnie, jest z sosem pomidorowym, papryką, chudą kiełbasą i pomidorkami koktajlowymi. Wrzucam tylko jedno zdjęcie, bo drugiego nie zdążyłam zrobić - pizza została wręcz pożarta!
Składniki na 2 blachy:
- 300g mąki pszennej +3 łyżki
- 200g mąki pszennej razowej pełnoziarnistej
- 2,5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml mleka
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki soli
- 300g serka koziego ( twarożku)
- 2 duże pomidory
- 2 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- oregano
- 1 szkl. przecieru pomidorowego
- 1 papryka żółta
- 100g pomidorków koktajlowych
- 15 plasterków kiełbasy krakowskiej
- 40 g tartego parmezanu
- opcjonalnie 3 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
1 placek smarujemy kozim serkiem.
Oba rodzaje cebuli obieramy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy na patelni i smażymy cebulę,aż się lekko zrumieni i zmięknie. W międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory myjemy, kroimy w plasterki. Na placku posmarowanym serkiem rozkładamy cebulę, a następnie plasterki pomidorów, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 minut. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
Drugi placek smarujemy przecierem pomidorowym, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Rozkładamy plasterki kiełbasy, pokrojoną w kawałki lub plasterki paprykę ( wcześniej usuwamy gniazda nasienne), rozkładamy umyte pomidorki i posypujemy parmezanem i żółtym serem.
Pieczemy jak pierwszy placek.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz