środa, 6 maja 2015

Zupa tajska



Super szybka zupa z kurczakiem po tajsku. Lekka, pikantna i pełna smaku. Świetnie sprawdzi się jako małe danie lub szybka kolacja. Ostrość łagodzą pieczarki i kurczak. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, dajcie po prostu mniej chilli albo zastosujcie następujący trik: obetnijcie końce chilli, wytrząśnijcie pestki i przekrójcie papryczkę wzdłuż. Następnie wrzućcie ją pod koniec gotowania na parę minut i wyjmijcie. Zdąży już oddać ostry smak, ale nie zdominuje dania.

Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 200g makaronu ryżowego typu wstążki
  • 250g pieczarek
  • 4 cienkie plasterki imbiru
  • 1 mała papryczka chilli
  • 3 liście limonki czyli kaffiru, mogą być suszone ( opcjonalnie)
  • 1 limonka
  • 400ml mleka kokosowego
  • 0,5 l. bulionu
  • kolendra
  • ewentualnie sos rybny
  • sól, pieprz

Do rondla wlewamy wodę z odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy kurczaka i gotujemy 10-12 minut.
Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki.
Bulion zagotowujemy, dodajemy posiekany imbir i chilli, liście kaffiru oraz plasterki pieczarek.
Dodajemy mleko kokosowe, gotujemy 10 minut. Następnie dodajemy kawałki ugotowanego kurczaka, sok z limonki oraz suchy makaron ryżowy. Zostawiamy na małym ogniu na 5 minut, aż makaron będzie miękki. Doprawiamy sosem rybnym lub solą.
Zupę rozlewamy do miseczek i posypujemy posiekaną kolendrą.



1 komentarz:

  1. Pyszna zupka :-) na Twoim przepisie uczyłem się gotować zupę tajską!

    OdpowiedzUsuń