Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszny sos bernaise. Do szparagów pasuje tak samo świetnie jak klasyczny sos holenderski. Świetny także do steków.
Spotkałam się także z innym sposobem przygotowywania sosu bernaise, ale mój to wersja uproszczona, jednak tak samo pyszna.Sos jest gęsty, sycący i smakowity. Jak wszystkie tego typu sosy na maśle to bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas na pewno nie zaszkodzi:)
Składniki:
- 3 żółtka
- 3 łyżki białego wina
- 2-3 łyżki posiekanego świeżego estragonu
- 100g masła
- 1 pęczek szparagów
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Masło rozpuszczamy w rondelku, usuwamy pianę.
Szparagi obieramy i gotujemy w wodzie z łyżeczką soli i łyżeczką cukru.
Żółtka mieszamy z winem, szczyptą soli i pieprzu w miseczce. Miseczkę umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Miseczka nie może dotykać wody,a woda nie może wrzeć.
Ubijamy energicznie żółtka przy pomocy trzepaczki, cały czas kontrolując temperaturę wody, najlepiej co chwilę zdejmować na 10 sekund z ognia, aby wysoka temperatura nie zważyła żółtek.
Żółtka ubijamy dosłownie chwilę, a następnie wlewamy powoli cienkim strumieniem rozpuszczone masło, nie przerywając ubijania. Teraz ubijamy około 8 minut, aż sos będzie gesty jak majonez. Uważamy cały czas na temperaturę. Zdejmujemy miseczkę z garnka. Na koniec dodajemy posiekany estragon i mieszamy.
Osączamy ugotowane szparagi i polewamy sosem.
Smaczności!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz