środa, 17 czerwca 2015

Tarta z kozim serkiem i pieczoną papryką



 Na pewno nieraz jedliście w knajpie tartę z duża ilością dodatków, która rozpływała się w ustach i wychodziliście zachwyceni. Ta tarta też rozpływa się w ustach.  Ale jest znacznie zdrowsza! Bo zamiast typowej pszennej tarty lub ciasta francuskiego wcinacie pełnoziarnisty spód i lekkie nadzienie. Tarta warta wypróbowania. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g mąki pszennej razowej
  • 100g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g serka koziego
  • 3 łyżki jogurtu
  • 0,5 szkl. liści szałwii
  • 1 średnia żółta papryczka
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • świeżo mielony czarny pieprz

Obie papryki myjemy, osuszamy i w całości wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15-20 minut. Gdy zacznie brązowieć, obracamy papryki na drugą stronę. Pieczemy jeszcze chwilę i wyjmujemy z piekarnika. Wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 15 minut.
Podczas gdy papryka się piecze, przygotowujemy ciasto.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, kawałki masła i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto.
Formę do tarty smarujemy odrobiną tłuszczu i wylepiamy ciastem tworząc wysoki brzeg.
Tartę nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 10-15 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki.
Po upływie tego czasu wyjmujemy tartę i wstawiamy na 20 minut do piekarnika.
Papryki wyjmujemy z woreczka, ściągamy skórkę i odkrawamy czubek z ogonkiem. Następnie przekrawamy wzdłuż i wyjmujemy gniazda nasienne. Paprykę kroimy w paseczki.
Wyjmujemy tartę, smarujemy ją serkiem wymieszanym z jogurtem. Szałwię siekamy, odkładamy łyżkę, a resztą posypujemy serek. Na serku układamy promieniście paprykę i wstawiamy z powrotem do piekarnika na 5 minut.
 
Upieczoną tartę polewamy oliwą, sypiemy pieprzem i dekorujemy odłożonymi ziołami.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz