wtorek, 28 lipca 2015

Syrop z czarnej porzeczki



I jeszcze szybki przepis na syrop z czarnej porzeczki. Przepis jest naprawdę banalnie prosty. Syrop powstaje jako produkt uboczny przy produkcji dżemu. Lub też odwrotnie, zależy co dla kogo jest ważniejsze:) Super skondensowany, wystarczy niewielka ilość i woda, aby otrzymać pyszny napój.

Składniki:
  • 2,5kg czarnych porzeczek
  • 70-80 dag cukru

Porzeczki przebieramy, odrywamy od szypułek i myjemy. Owoce przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, tak, aby przykryła porzeczki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy około 15 minut. Następnie przecedzamy. Do płynu dodajemy cukier i mieszając, aż do rozpuszczenia cukru, zagotowujemy. Gotujemy 10-15 minut. Gorącym syropem napełniamy wyparzone i osuszone butelki lub słoiki, mocno zakręcamy, na chwilę odwracamy naczynia do góry dnem, odwracamy ponownie i odstawiamy do ostygnięcia. Słoiki trzymamy przez ściereczkę, aby się nie poparzyć.
Syrop można jeszcze dosłodzić, jeśli ktoś lubi, wszystko zależy też od zakupionych porzeczek.
Odcedzonych porzeczek nie musimy wyrzucać, można z nich przygotować pyszny dżem ( przepis).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz