poniedziałek, 6 lipca 2015

Zdrowe burgery z łososiem



Pomysł na burgery powstał całkiem spontanicznie. Na obiad planowałam łososia z surówką z młodej kapusty. Żeby było zdrowo, bo wcześniej najedliśmy się ciasta. Obiad przesunął się jednak wieczór, a my stwierdziliśmy, że zgłodnieliśmy i samą rybą i surówką się nie najemy. Akurat rano piekłam bułki żytnie, zostało kilka, więc postanowiliśmy zrobić burgery. Wyszły naprawdę świetnie! Aha, przepis na bułki będzie w osobnym poście, do tego przepisu możecie wykorzystać bułki kupne, nie musicie rzecz jasna specjalnie ich piec:)

Składniki na 6 burgerów:

surówka
  • 0,5  główki młodej kapusty
  • 3 młode marchewki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek dymki
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • sok z połowy cytryny lub limonki
  • pieprz
  •  2 podłużne kawałki fileta z łososia, każdy po ok. 300g
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 żytnich lub razowych bułek
  • 4 łyżeczki jogurtu
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 3 łyżeczki keczupu
  • 2 łyżeczki musztardy

Z młodej kapusty usuwamy zewnętrzne liście, opłukujemy ją i osuszamy. Ścieramy na tarce w piórka lub wkładamy do robota kuchennego z nożykiem do kapusty. Marchewkę myjemy, obieramy, ucinamy końce i ścieramy na drobnych oczkach. Zieleninę drobno kroimy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy cukier, sól, sok z cytryny, pieprz oraz olej. Dokładnie wszystko mieszamy. Surówkę warto przygotować wcześniej, im dłużej postoi, tym lepiej smaki się przegryzą.
W piekarniku podgrzewamy bułki.
W misce mieszamy sos sojowy, 3 łyżki oleju oraz miód. Łososia opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w mieszance miodowo-sojowej.

Rozgrzewamy pozostały olej i smażymy łososia z każdej strony po kilka minut. Celowo nie podaje konkretnego czasu, bo wszystko zależy od grubości kawałka ryby.
Usmażoną rybę odkładamy na chwilę, aby odpoczęła.
W tym czasie mieszamy w miseczce jogurt, majonez, keczup i musztardę.
Z łososia zdejmujemy skórę i kroimy każdego fileta na 3 kawałki.
Podgrzane bułki przekrawamy na pół. Każdą połówkę smarujemy łyżeczką sosu, na to kładziemy porcję surówki, kawałek ryby, znów trochę surówki i przykrywamy górną częścią bułki.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz