poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Tort malinowy




Skoro mamy lato, to grzechem byłoby nie wykorzystać sezonowych owoców. A że ja uwielbiam maliny to musiałam z nich właśnie zrobić tort. Swoją drogą od mojej miłości do malin wzięła się Pani Malinka. Po prostu w pewnym warzywniaku często kupowałam maliny i kiedyś pani sprzedawczyni przywitała mnie " O, pani Malinka" i tak już zostało:)
Wracając do tortu- jest super leciutki, nie za słodki, orzeźwiający. Lekki biszkopt, mus malinowy i pianka śmietankowa. Mus nie jest mocno słodki, ale jeśli lubicie, możecie go dosłodzić.
Przygotowanie wydaje się być trudne, ale na pewno sobie poradzicie. Ważne, aby zwrócić uwagę na żelatynę, nie może być ciepła, bo inaczej zrobią się grudki.

Składniki:
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szk. mąki pszennej
  • 400 ml śmietany kremówki
  • 1 serek homogenizowany
  • 2 opakowania malin
  • 3 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • odrobina masła do natłuszczenia formy

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera, stopniowo dodając cukier. Gdy masa będzie gładka i bez wyczuwalnego cukru, dodajemy żółtka i miksujemy krótko do połączenia składników. Następnie przesiewamy mąki i mieszamy z masą - można szpatułką lub krótko mikserem.
Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy kołem z papieru do pieczenia o średnicy tortownicy.
Boki smarujemy masłem. Wlewamy ciasto i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wierzch może prawdopodobnie popękać, ale to taka lekko skarmelizowana warstwa, którą warto później zdjąć.
Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia.
Odkładamy garstkę malin do dekoracji, a pozostałe blendujemy z cukrem i paroma łyżkami wody.
Następnie przecieramy mus przez sito, aby pozbyć się pestek.
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 0,5 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ostudzoną żelatynę mieszamy z musem malinowym.
200 ml kremówki ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.Mieszamy trzepaczką z musem malinowym.

Biszkopt przekrawamy na 3 krążki i skrapiamy je wodą. Z górnego blatu robimy dolny i odwrotnie.
1 Blat umieszczamy na paterze, nakładamy obręcz.Wykładamy mus malinowy, przykrywamy 2 blatem.
Serek homogenizowany miksujemy z sokiem z cytryny i 2 łyżkami cukru pudru. Łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szkl. gorącej wody. Studzimy, a następnie mieszamy z serkiem przy pomocy trzepaczki. Kremówkę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem i mieszamy z serkiem. Połowę masy wykładamy na 2 blat, przykrywamy trzecim i na to wykładamy resztę masy. Wygładzamy wierzch, dekorujemy malinami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na noc.

Rada: Jeśli biszkopt mocno nie wyrośnie, przekrawamy go tylko na 2 krążki.
Rada: Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej.
Rada: Tort można upiec w tortownicy 26 cm, wtedy przekrawamy biszkopt na 2 krążki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz