środa, 26 października 2016

Bakaliowe pająki na Halloween



Tak naprawdę to ogromne bakaliowe trufle. Skład można modyfikować, np. zamiast herbatników można wykorzystać mielone orzechy, masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową, dorzucić figi i żurawiny... opcji jest bez liku! Jeśli macie dzieci zaproście je do wspólnej zabawy, na pewno im się spodoba. Pomysł jest prosty bakaliowa kulka odwłok i nóżki z czekoladowych paluszków.

Składniki:
  • 50g herbatników pełnoziarnistych
  • 50g daktyli
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka wiórków kokosowych +3 łyżki
  • 50g paluszków w czekoladzie
  • 3 łyżki posypki czekoladowej ( kreseczki)
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • kawałek masy cukrowej wielkości kciuka

Herbatniki blendujemy na proszek. W misie umieszczamy daktyle, masło orzechowe, zmielone herbatniki oraz mleko. Blendujemy. Gdy masa będzie zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Dodajemy płatki owsiane, esencje i ponownie blendujemy. Dosypujemy kakao, siemię lniane oraz 1 łyżkę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy całość łyżką. Formujemy 2 owalne odwłoki. Jeden obtaczamy w wiórkach kokosowych, a drugi w posypce czekoladowej.
Paluszki łamiemy tak, aby otrzymać równej wielkości nóżki dla pająków. Na 2 pająki potrzebujemy 16 kawałków.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i sklejamy odrobina czekolady 2 paluszki, tak aby czekolada znajdowała się na "zgięciu stawów". Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Gdy czekolada z powrotem się zestali, umieszczamy po każdej stronie odwłoka 4 nóżki.
Z masy cukrowej i kropki czekolady robimy oczy pająka. Oczy można zrobić tez z miniaturowych drażetek typu lentilki czy mms.




1 komentarz:

  1. Bardzo fajnie wyglądają te pająki, i pewnie są smaczne.

    OdpowiedzUsuń