Tak naprawdę to ogromne bakaliowe trufle. Skład można modyfikować, np. zamiast herbatników można wykorzystać mielone orzechy, masło orzechowe można zastąpić pastą sezamową, dorzucić figi i żurawiny... opcji jest bez liku! Jeśli macie dzieci zaproście je do wspólnej zabawy, na pewno im się spodoba. Pomysł jest prosty bakaliowa kulka odwłok i nóżki z czekoladowych paluszków.
Składniki:
- 50g herbatników pełnoziarnistych
- 50g daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka wiórków kokosowych +3 łyżki
- 50g paluszków w czekoladzie
- 3 łyżki posypki czekoladowej ( kreseczki)
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- kawałek masy cukrowej wielkości kciuka
Herbatniki blendujemy na proszek. W misie umieszczamy daktyle, masło orzechowe, zmielone herbatniki oraz mleko. Blendujemy. Gdy masa będzie zbyt gęsta można dolać odrobinę mleka. Dodajemy płatki owsiane, esencje i ponownie blendujemy. Dosypujemy kakao, siemię lniane oraz 1 łyżkę wiórków kokosowych i dokładnie mieszamy całość łyżką. Formujemy 2 owalne odwłoki. Jeden obtaczamy w wiórkach kokosowych, a drugi w posypce czekoladowej.
Paluszki łamiemy tak, aby otrzymać równej wielkości nóżki dla pająków. Na 2 pająki potrzebujemy 16 kawałków.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i sklejamy odrobina czekolady 2 paluszki, tak aby czekolada znajdowała się na "zgięciu stawów". Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
Gdy czekolada z powrotem się zestali, umieszczamy po każdej stronie odwłoka 4 nóżki.
Z masy cukrowej i kropki czekolady robimy oczy pająka. Oczy można zrobić tez z miniaturowych drażetek typu lentilki czy mms.
Bardzo fajnie wyglądają te pająki, i pewnie są smaczne.
OdpowiedzUsuń