niedziela, 27 listopada 2016

Czekogruszka


Najpyszniejszy i najszybszy sposób na zdrową nutellę.  Można zrobić taką z awokado i kakao - przepis znajdziecie tutaj- lub z czekolady i gruszki i wtedy krem przełożyć do słoiczków i zapasteryzować, żeby starczył nam na dłużej. To na co się decydujecie?
Moim faworytem jest czekogruszka, absolutnie przepyszna! Pasuje do wszystkiego, do grzanek, naleśników i jak najbardziej do wyjadania łyżeczką:)

Składniki:
  • 1,5-2kg miękkich gruszek
  • 150g gorzkiej czekolady

Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy w małą kostkę.
Owoce wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i dusimy około 15 minut, aż gruszki się rozpadną.
Po tym czasie blendujemy gruszki na mus. Jeśli nie macie blendera sprawdzi się też tłuczek do ziemniaków.
Ważne, aby były rozgniecione na puree. Mus powinien być gęsty, jeśli tak nie jest, dusimy go jeszcze chwilę na małym ogniu, aż odparuje.
Czekoladę łamiemy na kawałki i dodajemy do musu gruszkowego.
Nadal gotujemy mus na niewielkim ogniu ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści.
Wyparzone słoiczki napełniamy gorącym musem i mocno zakręcamy.
W większym garnku umieszczamy na dnie ściereczkę, wkładamy słoiki i nalewamy ciepłą wodę ( ale nie gorącą) do 2/3 wysokości słoiczków.
Pasteryzujemy około 12 minut od zagotowania.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz