Lekkie, delikatnie pikantne i jednocześnie odświeżające danie. Szaszłyki przyprawione są na ostro, ale to kwestia gustu, więc można pominąć niektóre przyprawy. Ostrości nadaje zwłaszcza oliwa z chilli. Salsa jest bardzo odświeżająca dzięki natce pietruszki i limonce i świetnie komponuje się z kurczakiem.
Obiad jest idealny dla osób na zdrowej diecie. Białko, warzywa, kurkuma i kapsaicyna z chilli. Samo dobro!
Składniki:
- 400g fileta z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 200g małych pieczarek
- 1 pomidor
- 0,5 dojrzałego mango
- 0,5 małej czerwonej cebuli
- 1 nieduża dymka
- 1/4 czerwonej papryki
- 2 łyżki posiekanej pietruszki lub kolendry
- 0,5 limonki
- ew. 0,5 strąka chilli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oliwy z chilli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki zwykłej oliwy
- sól
- pieprz
ponadto patyczki do szaszłyków
Filety myjemy, osuszamy i kroimy w zgrabną kostkę. Podobnie postępujemy z cała czerwoną papryką.
Pieczarki oczyszczamy i zostawiamy tylko kapelusze.
Do mięsa dodajemy oliwę z chilli, kurkumę, mieloną paprykę, oraz 3 łyżki sosu sojowego. Doprawiamy pieprzem. Mięso obtaczamy w przyprawach i zostawiamy na 10 minut.
Następnie przygotowujemy szaszłyki, naprzemiennie nabijając na patyczki mięso, paprykę i pieczarki.
Z pozostałej łyżki sosu sojowego oraz 2 łyżek zwykłej oliwy, odrobiny pieprzu i soli robimy marynatę, którą aplikujemy pędzlem na szaszłyki, zwłaszcza na pieczarki i paprykę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy szaszłyki około 25 minut, w połowie pieczenia obracając je na druga stronę.
Pomidora i ćwiartkę papryki drobno kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną natkę, dymkę oraz cebulę.
Mango również kroimy w kostkę i dodajemy do salsy. Ocieramy skórkę z limonki i wyciskamy sok, łączymy z salsą, Doprawiamy solą i pieprzem. Do salsy można dodać też pół strąka chilli. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do przegryzienia na 10 minut.
Szaszłyki podajemy z salsą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz