Wyrazisty, niezbyt słodki. Spód z ciasteczek digestive, gęsta masa serowa i polewa z gorzkiej czekolady.
Do tego połączenie czekolady z malinami i figami i mamy naprawdę poezję smaku! Trudno poprzestać na jednym kawałku. I prezentuje się do tego wyśmienicie!
Składniki:
- 120g ciastek digestive
- 2 kopiaste łyżki oleju kokosowego
- 500g zmielonego twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 120g drobnego cukru
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 100g gorzkiej czekolady 70%
- 100ml śmietanki 30%
- 2 figi
- garść malin
Ciastka i olej umieszczamy w malakserze i miksujemy na drobny piasek. Przesypujemy go do okrągłej tortownicy o śr.22 cm. Dociskamy i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Twaróg blendujemy ze śmietaną, następnie dodajemy żółtka oraz mąkę ziemniaczaną i miksujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy łyżka po łyżce drobny cukier. Do masy twarogowej dodajemy partiami masę białkową. Krótko miksujemy.
Masę serową wykładamy na podpieczony spód.
Sernik pieczemy około 40 minut. Wierzch powinien być dobrze wypieczony. Jeśli ciasto mocno wyrosło, przy studzeniu na pewno opadnie.Nie należy się tym przejmować. Ostudzony sernik wyrównujemy, jeśli brzegi nie opadły równo. Odcinamy je delikatnie nożem.
Śmietankę podgrzewamy w rondelku. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy pokruszoną czekoladę i czekamy minutę. Następnie trzepaczką mieszamy masę, aby składniki ładnie się połączyły.
Polewą oblewamy sernik, silikonowym pędzelkiem rozprowadzamy polewę po bokach.
Gdy polewa lekko zastygnie, przenosimy sernik na paterę. W tym celu pod sernik wkładamy 2 szerokie noże lub specjalny przyrząd , który wygląda jak ogromna szpatuła.
Figi kroimy w plasterki i układamy na serniku. Dekorujemy malinami.
Ale apetycznie, pięknie wygląda, nie trudny przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW sumie sam sernik zawsze jest bardzo pysznym ciastem i ja jestem jego z wielką zwolenniczką. Natomiast sama polewa czekoladowa bardzo mi smakuje z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ i jestem zdania, że jak najbardziej warto ją wykonywać.
OdpowiedzUsuń