Lekkie kruche ciasteczka z motywem wielkanocnym. Łatwe i szybkie do zrobienia, na pewno sprawią dużo frajdy wszystkim dzieciakom. A gdzie leży ich sekret? zdecydowanie w polewie z białej czekolady, to ona nadaje wyraz. Gorąco polecam!
Składniki:
- 300g mąki pszennej, przesianej
- 80g cukru pudru , przesianego
- 100g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z pomarańczy
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- kilka kropel ekstraktu z pomarańczy ( opcjonalnie)
polewa
- biała czekolada
- jadalne barwniki w żelu
Zagniatamy składniki na ciasto na jednolitą gładką masę. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy trochę mąki, jeśli za sucha soku z pomarańczy. Próbujemy słodycz ciasta. Ciastka nie są mocno słodkie ze względu na polewę z czekolady. Jeśli jednak wolicie słodsze dodajcie więcej cukru pudru.
Ciasto wkładamy na 15 minut do lodówki.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na około 0,5-1 cm i wykrawamy dowolne kształty.
Ciastka przenosimy na blachę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez około 10-12 minut. Pieczemy aż ciastka się zaczną lekko rumienić. Należy cały czas kontrolować stopień upieczenia,bo wystarczy chwila nieuwagi i spieką się za mocno.
Ciastka studzimy.
Metalową miskę umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą, uważając, aby woda nie dotykała miski. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy nad parą. Delikatnie mieszamy i dodajemy odrobinę barwnika. Prawdopodobnie czekolada zacznie wtedy gęstnieć, wystarczy dodać do niej odrobinę gorącej wody i dobrze rozmieszać lub jeśli to nic nie da umieścić ponownie na parze i wlać znów odrobinę gorącej wody.
Ciastka smarujemy polewą czekoladową i zostawiamy do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz