wtorek, 15 maja 2018

Papardelle z boczkiem i grzybami



Jeden z lepszych i szybszych makaronów na świecie. Oczywiście to moje subiektywne zdanie, ale myślę, że jak tylko spróbujecie to się ze mną zgodzicie. Makaron ma w sobie wiele smaku umami dzięki boczkowi, parmezanowi i pieczarkom.Kremowy sos łagodzi całość, a rukola dodaje świeżości.
Danie pochodzi od Lorraine Pascale, z moimi modyfikacjami.

Składniki na 2-3 porcje:
  • 150g makaronu pappardelle lub tagliatelle, najlepiej świeżego
  • 3 plastry parzonego boczku
  • 150 g pieczarek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 80g tartego parmezanu
  • 2 garści rukoli
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu, który się wytopił. Gdy jest go za mało dodajemy łyżkę oleju lub masła. Gdy boczek się już zarumieni, dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wlewamy śmietankę, zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy 2/3 parmezanu i gotujemy chwilę, aż się rozpuści.
Następnie dodajemy makaron i mieszamy z sosem na patelni. Gdy sos jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Sos ładnie oblepi cały makaron. Wyłączamy gaz i mieszamy z rukolą.
Wykładamy porcje na talerze, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i resztą parmezanu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz