Intensywnie czekoladowa wilgotna babka. Kojarzy mi się z Ferrero Rocher. Na pewno przypadnie wam do gustu. W końcu połączenie czekolady i orzechów to jedno z lepszych połączeń.
Może skusicie się na tą babkę na Wielkanoc?
Składniki:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 4 jajka
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g masła
- szczypta soli
- 90g gorzkiej czekolady
- 90ml śmietanki 30%
- 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Masło roztapiamy w rondelku. Lekko studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze
szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka,.
W dużej misce mieszamy przesianą
mąkę pszenną, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy jajecznej w dwóch partiach. Mieszamy całość szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy wystudzone masło. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Wsypujemy czekoladę i ponownie delikatnie mieszamy.
Formę do babki natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.
Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie przy pomocy trzepaczki mieszamy na gładką polewę.
Polewę wylewamy na ostudzoną babkę, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Bardzo apetycznie wyglada, trzeba bedzie sprobowac upiec😊
OdpowiedzUsuń