środa, 3 kwietnia 2019

Babka orzechowo -czekoladowa



Intensywnie czekoladowa wilgotna babka. Kojarzy mi się z Ferrero Rocher. Na pewno przypadnie wam do gustu. W końcu połączenie czekolady i orzechów to jedno z lepszych połączeń.
Może skusicie się na tą babkę na Wielkanoc?

Składniki:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • szczypta soli
ponadto

  • 90g gorzkiej czekolady
  • 90ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki posiekanych orzechów laskowych
Masło roztapiamy w rondelku. Lekko studzimy.
Czekoladę ścieramy na tarce lub bardzo drobno siekamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, a następnie pojedynczo żółtka,.
W dużej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, zmielone orzechy oraz proszek do pieczenia. Dodajemy do ubitej masy jajecznej w dwóch partiach. Mieszamy całość szpatułką lub na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy wystudzone masło. Mieszamy szpatułką do połączenia składników. Wsypujemy czekoladę i ponownie delikatnie mieszamy.
Formę do babki natłuszczamy i oprószamy mąką. Ciasto pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmujemy babkę z piekarnika, odstawiamy na 15 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.

Śmietankę podgrzewamy prawie do wrzenia. Dodajemy posiekaną czekoladę i odstawiamy na 2 minuty. Następnie przy pomocy trzepaczki mieszamy na gładką polewę.
Polewę wylewamy na ostudzoną babkę, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.






1 komentarz: