Pyszny, delikatny sernik z owocami przełamującymi tradycyjny smak sernika.
Do tego płatki migdałowe i mamy połączenie idealne.
Składniki na formę 24cm:
- 180g ciasteczek digestive
- 55g masła
- 0,5 kg twarogu półtłustego
- 200ml śmietanki 30%
- 3 jajka
- 120g drobnego cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 150g malin świeżych lub mrożonych
- cukier puder do posypania
Ciasteczka kruszymy z masłem w malakserze, aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie malaksera, ciasteczka kruszymy w woreczku przy pomocy wałka, a masło rozpuszczamy i mieszamy z okruchami ciastek.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno.
Wsypujemy ciasteczka i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do lekkiego zezłocenia na około 12 minut.
W tym czasie blendujemy twaróg ze śmietanką.
W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i ubijamy do lekkiego spienienia. Następnie dodajemy twaróg oraz mąkę i ponownie miksujemy, ale nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy malinami i płatkami migdałowymi i pieczemy 40 minut, aż wierzch się zarumieni.Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Ostudzony sernik przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
kocham serniki:)
OdpowiedzUsuń