sobota, 2 listopada 2019

Sernik z malinami


Pyszny, delikatny sernik z owocami przełamującymi tradycyjny smak sernika.
Do tego płatki migdałowe i mamy połączenie idealne.

Składniki na formę 24cm:
  • 180g ciasteczek digestive
  • 55g masła
  • 0,5 kg twarogu półtłustego
  • 200ml śmietanki 30%
  • 3 jajka
  • 120g drobnego cukru
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 150g malin świeżych lub mrożonych
  • cukier puder do posypania
Jeśli używacie malin mrożonych, należy je rozmrozić i osączyć z soku.

Ciasteczka kruszymy z masłem w malakserze, aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Jeśli nie macie malaksera, ciasteczka kruszymy w woreczku przy pomocy wałka, a masło rozpuszczamy i mieszamy z okruchami ciastek.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni z termoobiegiem.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko dno.
Wsypujemy ciasteczka i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do lekkiego zezłocenia na około 12 minut.
W tym czasie blendujemy twaróg ze śmietanką.
W misie miksera umieszczamy jajka i cukier i ubijamy do lekkiego spienienia. Następnie dodajemy twaróg oraz mąkę i ponownie miksujemy, ale nie za długo, aby masa się nie napowietrzyła. Masa powinna być jednolita, bez grudek.
Masę wykładamy na podpieczony spód. Posypujemy malinami i płatkami migdałowymi i pieczemy 40 minut, aż wierzch się zarumieni.Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.
Ostudzony sernik przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.





1 komentarz: