Składniki:
- 2 tabliczki czekolady 70%
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki rumu
- 3/4 szkl. posiekanych suszonych śliwek
- 50g posiekanych migdałów lub słupków migdałów
- kakao do obtoczenia trufli
Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rum i masło.
Zostawiamy na parę minut, a następnie szpatułką mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wsypujemy śliwki i migdały, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Łyżeczką nabieramy porcje czekolady i formujemy trufle. Obtaczamy w kakao.
Można przechowywać w lodówce, ale należy je wyjąć godzinę przed spożyciem, inaczej będą zbyt twarde.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz