niedziela, 22 grudnia 2019

Trufle czekoladowe ze śliwką i migdałami


 Intensywnie czekoladowe trufle z migdałami, śliwką i rumem. Rozpływają się w ustach, dzięki dodatkowi masła. Jeden taki mały smakołyk jest tak intensywny w smaku, że na pewno nie grozi nam przejedzenie. Idealne na małe co nieco:)

Składniki:
  • 2 tabliczki czekolady 70%
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki rumu
  • 3/4 szkl. posiekanych suszonych śliwek
  • 50g posiekanych migdałów lub słupków migdałów
  • kakao do obtoczenia trufli

Śmietankę podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę, rum i masło.
Zostawiamy na parę minut, a następnie szpatułką mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Wsypujemy śliwki i migdały, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia masy.
Łyżeczką nabieramy porcje czekolady i formujemy trufle. Obtaczamy w kakao.
Można przechowywać w lodówce, ale należy je wyjąć godzinę przed spożyciem, inaczej będą zbyt twarde.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz