środa, 1 stycznia 2020

Wrap z klopsikami i guacamole




Bardzo lubię takie wrapy. Świetne na szybki posiłek, można je też dowolnie modyfikować, czy to zmieniając warzywa czy też sosy. Mój ulubiony wrap jest posmarowany guacamole, do tego rukola, marynowana papryka, ogórki konserwowe lub małosolne, klopsiki z orientalną nutą, a do złagodzenia ostrości guacamole jogurt naturalny. Wszystko proste i pyszne!

Składniki na 2 porcje:

  • 2 tortille
  • 1 awokado
  • 1 pomidor
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 cytryny
  • 200g mielonego mięsa
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżka suszonej mięty
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • kilka łyżek mleka
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 nieduże ogórki konserwowe
  • 2 ćwiartki marynowanej papryki 
  • olej
  • sól
  • pieprz

Awokado przepoławiamy i wyjmujemy pestkę. Miąższ wyjmujemy łyżką do miseczki i rozdrabniamy widelcem, polewamy sokiem z cytryny i mieszamy. Pomidora kroimy w kostkę, czosnek i papryczkę drobno siekamy. Składniki dodajemy do awokado. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ogórki i paprykę kroimy w paseczki.
Cebulę drobno siekamy i mieszamy z mięsem. Dodajemy kmin, kolendrę,miętę, bułkę tartą, mleko i doprawiamy solą oraz pieprzem. Jeśli masa byłabym zbyt sucha i zbita dodajemy mleka, jeśli za mokra bułki tartej. Składniki dobrze mieszamy, formujemy małe kulki i smażymy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Osączamy z tłuszczu.

Tortille podgrzewamy na suchej patelni.
Każdą smarujemy guacamole, następnie układamy rukolę,paski ogórka i papryki, klopsiki i polewamy jogurtem. Zwijamy ciasno.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz