sobota, 10 października 2020

Łatwy placek ze śliwkami, cynamonem i migdałami

 


Jedno z prostszych ciast, jakie miałam szansę upiec. Samo przygotowanie jest błyskawiczne.
A placek wychodzi mięciutki i wilgotny dzięki dodatkowi śmietany. Do tego śliwki i migdałowa kruszonka. Cynamon barwi placek na beżowo. Ale to dodatek, który można pominąć, jeśli nie lubicie. Idealne ciasto do popołudniowej kawy. I co ważne, do zrobienia przez cały rok!

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g drobnego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 jajka
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 250g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • ok. 800g śliwek ( mogą być mrożone)

kruszonka
  • 100g masła
  • 1 szkl, mąki pszennej
  • 0,5 szkl, cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka śmietany 12% lub jogurtu greckiego
  • 100g płatków migdałowych


cukier puder do posypania


Jeśli używamy mrożonych śliwek to je lekko rozmrażamy.

Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dosypujemy cukier.
Do innego naczynia wlewamy olej, śmietanę oraz jajka. Roztrzepujemy na gładko przy pomocy trzepaczki. Masę wlewamy do sypkich składników i mieszamy do połączenia się składników.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem.

Masę wlewamy do przygotowanej blachy. Na wierzchu w równych odstępach układamy przepołowione śliwki, przecięciem do góry.

Przygotowujemy kruszonkę- mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło oraz śmietanę. Siekamy całość razem, zagniatając kruszonkę. Pod koniec dodajemy płatki migdałowe i ponownie krótko zagniatamy.
Kruszonkę wysypujemy na śliwki.
Placek pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka.
Przestudzony posypujemy przez sitko cukrem pudrem.

 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz