Jedno z prostszych ciast, jakie miałam szansę upiec. Samo przygotowanie jest błyskawiczne.
A placek wychodzi mięciutki i wilgotny dzięki dodatkowi śmietany. Do tego śliwki i migdałowa kruszonka. Cynamon barwi placek na beżowo. Ale to dodatek, który można pominąć, jeśli nie lubicie. Idealne ciasto do popołudniowej kawy. I co ważne, do zrobienia przez cały rok!
Składniki:
- 300g mąki pszennej
- 150g drobnego cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- 150ml oleju rzepakowego
- 250g gęstej śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- ok. 800g śliwek ( mogą być mrożone)
kruszonka
- 100g masła
- 1 szkl, mąki pszennej
- 0,5 szkl, cukru pudru
- 1 kopiasta łyżka śmietany 12% lub jogurtu greckiego
- 100g płatków migdałowych
cukier puder do posypania
Jeśli używamy mrożonych śliwek to je lekko rozmrażamy.
Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Dosypujemy cukier.
Do innego naczynia wlewamy olej, śmietanę oraz jajka. Roztrzepujemy na gładko przy pomocy trzepaczki. Masę wlewamy do sypkich składników i mieszamy do połączenia się składników.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni z termoobiegiem.
Masę wlewamy do przygotowanej blachy. Na wierzchu w równych odstępach układamy przepołowione śliwki, przecięciem do góry.
Przygotowujemy kruszonkę- mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło oraz śmietanę. Siekamy całość razem, zagniatając kruszonkę. Pod koniec dodajemy płatki migdałowe i ponownie krótko zagniatamy.
Kruszonkę wysypujemy na śliwki.
Placek pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka.
Przestudzony posypujemy przez sitko cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz