Jedna z lepszych babek, jakie miałam okazję upiec. Bardzo wilgotna, ale przy tym leciutka.
O karmelowo rumowym smaku. Karmelowy lukier podbija tylko jej słodycz, więc można go pominąć lub oblać babkę polewą z gorzkiej czekolady. Babka jest przepyszna!
Przepis pochodzi od Yotama "Słodkie" z moimi modyfikacjami.
Składniki:
- 200g rodzynek
- 120ml rumu + 4 łyżki
- 220g miękkiego masła
- 110g brązowego cukru
- 90g ciemnego cukru muscovado
- 3 duże jajka
- 300g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 200g śmietany homogenizowanej gęstej 12 lub 18%
- 3 łyżki mleka
Rodzynki wsypujemy do rondelka i zalewamy 120ml rumu. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Odstawiamy, aż rodzynki wchłoną cały płyn- zajmie to około pół godziny, w tym czasie przygotujemy ciasto.
Masło ucieramy z oboma rodzajami cukru na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem.
Wlewamy 4 łyżki rumu, mleko oraz śmietanę. Mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy do babki, natłuszczonej i oprószonej mąką. Pieczemy w 170 stopniach około 50 minut. Studzimy około 15 minut w formie, a następnie delikatnie wyjmujemy i studzimy babkę na kratce.
Lukier karmelowy:
- 50g masła
- 60g brązowego cukru muscovado
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka rumu
- 100g cukru pudru
Masło rozpuszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i gotujemy, aż się rozpuści. Dodajemy mleko, ponownie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rum. Studzimy.
Do ostudzonej masy dodajemy cukier puder i ucieramy do uzyskania lukru.
Polewamy ostudzoną babkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz