Naszła mnie ochota na coś orientalnego, rozgrzewającego, pikantnego.
Pomyślałam o bulionie azjatyckim czyli takim nie naszym rosole. Bo jednak bez warzyw, z przyprawami nietypowymi dla polskiej kuchni, z kaczką. Zupełnie coś innego.
Gotuje się go tak samo długo jak nasz rosół, jednak smak jest zgoła inny.
Bulion świetnie smakuje solo, ja utopiłam w nim tortellini. Było pysznie!
Składniki:
- 0,5 kg porcji rosołowej z kaczki
- 2,5-3l wody
- 2 marchewki
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 pietruszka korzeniowa
- kawałek imbiru, wielkości palca serdecznego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej lub mała świeża łodyga
- 2 łyżki koncentratu grzybowego
- 1 garść grzybów mun
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 strąk chilli
- 2 łyżeczki żółtej pasty curry
- 2 goździki
- 1 mała gwiazdka anyżu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- świeżo mielony pieprz
skórka limonki, bazylia do dekoracji
W dużym garnku umieszczamy opłukane porcje rosołowe kaczki. Zalewamy wodą i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny. Dodajemy obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę oraz seler naciowy. Wrzucamy grzyby mun, goździki i gwiazdkę anyżu.
Chili kroimy w plasterki, imbir ścieramy na tarce, a czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy do bulionu. Pastę curry rozrabiamy w 2 łyżkach wody, ale tylko jeśli jest zbyt gęsta- dolewamy do garnka.
Na koniec w garnku lądują przyprawy- trawa cytrynowa, pieprz,sos rybny i sojowy, a także olej sezamowy i koncentrat grzybowy. Całość gotujemy około 1,5 -2h. Doprawiamy do smaku sosem sojowym, jeśli jest nam bulion za mało słony.
Wyjmujemy mięso z kaczki oraz warzywa. Przecedzamy bulion przez sito.
Mięso kaczki można zmielić, doprawić solą i pieprzem, wymieszać z jajkiem i nadziać nim małe pierożki. Przepis na ciasto na pierogi znajdziecie tutaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz