Pierożki dyniowe na słodko. To połączenie kilku różnych smaków, które nawzajem się uzupełniają.
Podobno takie nadzienie robi się właśnie we Włoszech, przepis na nie znalazłam w starym numerze " Moje Gotowanie". Ciasto na pierogi tradycyjne, ale nadzienie zdecydowanie nieklasyczne.
Jeśli macie trochę dyni i lubicie dynię w wydaniu na słodko to będzie przepis dla was.
Natomiast jeśli dopiero zaczynacie przygodę z dynia, polecałabym najpierw spróbować ciasta dyniowego, placuszków lub zup dyniowych.Wtedy można się mniej więcej określić, w jakiej wersji dynia pasuje wam najbardziej.
Sama dynia w sobie jest w smaku specyficzna. W wydaniu na słodko może wydać się trochę mdła, dlatego warto ją dobrze doprawić pieprzem i gałką muszkatołową .A jak opisałabym ten smak? Lekko słodki i kwaśny z przebijającą się nutą amaretto. Spokojnie, nie ma tu alkoholu, tylko ciasteczka amaretti.
Składniki na 25 sztuk:
- 400g obranej dyni
- 0,5 szklanki pokrojonej drobno gruszki marynowanej
- 1 mała cebula lub 2 szalotki
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- opcjonalnie 2 łyżki posiekanej szałwii
- 4 łyżki startej goudy
- 15 ciasteczek amaretti
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Po tym czasie dynia powinna być już miękka.
Ciasteczka kruszymy w misce, dodajemy pokrojoną gruszkę i natkę oraz opcjonalnie szałwię. Upieczoną dynię dodajemy do miski i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do masy.
Doprawiamy gałką, solą i pieprzem, mieszamy z żółtym serem.
Wszystkie składniki dokładnie łączymy, aż do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy kółka. Na każdym kładziemy po łyżce masy, lepimy pierożki i gotujemy w osolonej wodzie 3 minuty gdy wypłyną.
Podajemy polane masłem lub gęstą śmietaną albo jogurtem, które można doprawić cynamonem.
Do pierożków pasuje też roztopione masło z lekko podsmażoną szałwią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz