Błyskawiczna sałatka. Sycąca. Łączy wytrawne słone i słodkie smaki. Lubię ją nie tylko za szybkość w przygotowaniu, ale tez jej uniwersalność. Jeśli użyjemy sałaty lodowej lub rzymskiej sałatka świetnie sprawdzi się jako mini danie do lunchboxu do pracy, spokojnie można wtedy przygotować ją dzień wcześniej.
Składniki na 2 porcje:
- 3 figi
- 2- garści sałaty lollo bianco lub innej ulubionej
- 3 plastry szynki prosciutto
- 100g żółtego sera lub krążek camemberta
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki miodu
- świeżo mielony czarny pieprz
Figi i sałatę myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzach. Figi kroimy w ósemki, ser w kostkę lub małe prostokąciki. Posypujemy sałatę. Szynkę zwijamy w rulony, które tniemy na centymetrowe kawałki. Układamy na sałacie.
Z oliwy, musztardy i miodu robimy sos, którym polewamy sałatę. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz