sobota, 23 kwietnia 2016

Muffinki z rabarbarem


Muffinki to bardzo wdzięczny wypiek. Wystarczy połączyć mokre składniki z suchymi, dorzucić trochę owocu i do piekarnika. Wariacji smaków jest naprawdę wiele. A przygotowanie i pieczenie też nie zajmuje wiele czasu. Dlatego gdy wpadają niezapowiedziani goście, mogę szybko przygotować coś pysznego.

Składniki:

  • 350g rabarbaru
  • 250g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 160 ml mleka
  • 130g masła
  • 120g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 100g mąki pełnoziarnistej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • cukier puder do posypania


Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia.
Rabarbar myjemy, a następnie obieramy z włókien i kroimy w kostkę.
W misie miksera umieszczamy ricottę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i wlewamy mleko i rozpuszczone chłodne masło. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Mąkę pszenną przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz mąkę pełnoziarnistą.
Dodajemy suche składniki do mokrej masy w mikserze i miksujemy, aż masa będzie gładka i jednolita.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę do muffinek smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami.
Do masy dodajemy pokrojony rabarbar. Dokładnie mieszamy całość i rozkładamy do foremek.
Pieczemy 20 minut.
Ostudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.




środa, 6 kwietnia 2016

Krem paprykowy z sosem bazyliowym

Ciekawa jestem, w jakiej postaci lubicie zupy. W formie wywaru ze warzywami czy bardziej zmiksowane na krem? U mnie zależy od zupy, jednak częściej wybieram zupę krem. Zupa ma wtedy piękny kolor, a wszystkie smaki świetnie się łączą. Tak jak tutaj. Intensywna w smaku zupa paprykowa nie byłaby tak pyszna, gdyby nie jej zblendowanie. A zupa naprawdę jest warta grzechu.
Słodycz papryki równoważy pesto oraz oliwki. Aby zupą się nasycić i potraktować ją jako danie obiadowe polecam podawać ją z groszkiem ptysiowym.

Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 3 żółte papryki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 szkl. bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta pieprzu cayenne lub mielonego chilli
  • 0,5 szkl. zielonych oliwek nadziewanych papryką
  • 1 szkl, groszku ptysiowego
  • 1 szkl. liści bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki.
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Przesmażamy.
Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy około 15 minut, aż papryka będzie miękka. Następnie blendujemy zupę na krem, doprawiamy octem balsamicznym, cayenne, solą i pieprzem.
Bazylię, 1 ząbek czosnku, oliwę z oliwek oraz szczyptę soli i pieprzu blendujemy, dodając 2 łyżki wody lub więcej, gdy sos jest zbyt gęsty.
Zupę rozlewamy do talerzy, na wierzchu kładziemy plasterki oliwek, groszek ptysiowy oraz pesto.
Podajemy od razu.