niedziela, 20 października 2019

Szybka sałatka z awokado i borówkami



Praktycznie rzadko kiedy robię w ten sam sposób sałatki. Często modyfikuję, dorzucam jakieś nowe składniki bądź wymyślam z tego co mam pod ręką.
Dziś podzielę się wami przepisem na błyskawiczną sałatkę, która można zjeść do pieczonego łososia lub indyka.Łączy w sobie soczystość pomidora, jedwabistość pomidora, słodycz borówek i kwasowość musztardy. Aby daniu dodać tekstury i chrupkości  polecam posypać sałatkę 2 łyżkami prażonego słonecznika.

Składniki na 1 porcję: 

  • 2 garści roszponki
  • 1 pomidor
  • 0,5 dojrzałego awokado
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki oliwy czosnkowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo mielony pieprz

Umytą i osuszoną roszponkę układamy na talerzu. Dodajemy pokrojonego w większe kawałki pomidora, plasterki awokado i umyte i osuszone borówki.
Sałatkę polewamy oliwą, a następnie w kilku miejscach umieszczamy po odrobinie musztardy.
Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i natką.
Proste i pyszne!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.