czwartek, 29 listopada 2012

Lekki omlet ziołowy z sałatką

A oto danie lekkie i dietetyczne, o bardzo niskim indeksie glikemicznym, idealne dla osób dbających o linię.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 duże jajka
  • jogurt naturalny
  • łyżka posiekanej bazylii
  • łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • masło
  • 2 pomidory
  • kilka liści roszponki
  • kilka liści wewnętrznych sałaty masłowej
  • ew. kilka liści innej sałaty
  • kiełki rzodkiewki
  • kilka liści kolendry
  • kilka liści bazylii
  • oliwa z oliwek
  • kolorowy pieprz, sól ziołowa

Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy 2/3 kubeczka jogurtu. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy resztę jogurtu. Ubijamy. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zioła.
Smażymy na maśle na małym ogniu pod przykryciem. Gdy omlet u góry się zetnie, to znaczy,że jest już gotowy.

Na talerzu układamy opłukane i osuszone liście sałaty.Pomidory kroimy w ósemki i kładziemy na sałacie. Doprawiamy solą ziołową i kolorowym pieprzem, polewamy oliwą. Dodajemy kolendrę, bazylię i kiełki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz