piątek, 30 listopada 2012

Kurczak po góralsku



Danie przełamujące smaki.Uwielbiam do niego wracać. Kurczak, śliwki suszone, wysmażony boczek i roztopiony oscypek...klimat iście góralski!


Składniki na 2 porcje:


  • 2 filety z kurczaka
  • śliwki suszone bez pestek
  • 4 plastry bekonu
  • oscypek
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy


Rozbijamy filety, doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy na rozgrzanym oleju.
Bekon smażymy na suchej patelni, aby wytopił jak najwięcej tłuszczu.
Odwracamy filety na druga stronę, kładziemy na każdym po 2 paski usmażonego bekonu, na to kilka śliwek i plasterki oscypka.Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i smażymy chwilę, aż ser się rozpuści.

Jeśli mamy dość suche i twarde śliwki moczymy je w gorącej wodzie.

Do kurczaka po góralsku pasują ryż curry i surówka z marchewki i jabłka.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz