Składniki na 2-3 porcje:
- 600g ziemniaków
- 3 cebule
- 3-4 łyżki mąki
- 1 jajko
- 0,5 kg pieczarek
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 150 ml śmietany 18%
- sol,pieprz
- olej
Obieramy ziemniaki i 2 cebule i ścieramy je na tarce bądź robotem kuchennym na papkę.
Ziemniaki puszczą trochę wody, ale to nie szkodzi. Do masy dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz.
Powinniśmy otrzymać konsystencje gęstej śmietany.
Rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano z obu stron.
Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy cebule na oleju, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki ściemnieją i puszczą sok, dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy. Sos będzie dość gesty, jeśli ktoś woli bardziej płynny, może dodać trochę wody. Gotujemy 2 minuty.
Usmażone placki osaczamy z tłuszczu na papierze kuchennym, przekładamy na talerz.
Na każdy placek kładziemy porcje sosu pieczarkowego i posypujemy natką.
Placki smakują również z serkiem wiejskim, kwaśną śmietaną albo na słodko z cukrem.
Gwarantuję, że zjecie wszystkie!:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz