środa, 28 listopada 2012

Placki ziemniaczane z pieczarkami

Moja dzisiejsza propozycja to placki ziemniaczane z pieczarkami. Obiad szybki i pyszny, może niekoniecznie dietetyczny, ale wierzcie mi...tym plackom nie można się oprzeć!

Składniki na 2-3 porcje:

  • 600g ziemniaków
  • 3 cebule
  • 3-4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 150 ml śmietany 18%
  • sol,pieprz
  • olej

 Obieramy ziemniaki i  2 cebule i ścieramy je na tarce bądź robotem kuchennym na papkę.
Ziemniaki puszczą trochę wody, ale to nie szkodzi. Do masy dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz.
Powinniśmy otrzymać konsystencje gęstej śmietany.
Rozgrzewamy olej i smażymy placki na rumiano z obu stron.
Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, cebulę obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy cebule na oleju, gdy się zeszkli, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki ściemnieją i puszczą sok, dodajemy śmietanę, energicznie mieszamy. Sos będzie dość gesty, jeśli ktoś woli bardziej płynny, może dodać trochę wody. Gotujemy 2 minuty.

Usmażone placki osaczamy z tłuszczu na papierze kuchennym, przekładamy na talerz.
Na każdy placek kładziemy porcje sosu pieczarkowego i posypujemy natką.

Placki smakują również z serkiem wiejskim, kwaśną śmietaną albo na słodko z cukrem.

Gwarantuję, że zjecie wszystkie!:)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Kliknij "Starsze posty", aby zobaczyc pozostałe przepisy.