Gdy na dworze robi się chłodniej, zaczynamy myśleć o rozgrzewających potrawach, ciężkich i treściwych. Do ciast dodajemy natomiast przyprawy korzenne, które nieodłącznie kojarzą się ze zbliżającymi się Świętami. Ciasto imbirowe smakuje najlepiej w zimowe wieczory. Rozgrzewający imbir doda nam sił w te ponure dni!
Składniki:
- 175g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 200g miękkiego masła
- 175g cukru
- łyżka tartego imbiru
- 2 szczypty cynamonu
- 3 jajka L
- 6 gruszek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki grubego cukru
- dodatkowo 3 łyżki masła
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek i sodę.
Masło ubijamy z cukrem i jajkami, dodajemy imbir, cynamon oraz mąkę z proszkiem i sodą.
Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie.
Okrągłą formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Obieramy gruszki i kroimy je na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Dwie połówki kroimy na małe kawałki, wrzucamy je do ciasta i delikatnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy.
Pozostałe połówki gruszek lekko nacinamy wzdłuż tak jak na zdjęciach.Układamy na cieście promieniście, jedną połówkę układamy na środku. Posypujemy brązowym cukrem i wiórkami masła.
Na koniec posypujemy grubym cukrem. Pieczemy w 180 stopniach około 35 -40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz