Składniki dla 2 osób:
- 4-5 jajek
- mały jogurt naturalny
- pół opakowania sera typu feta
- mała czerwona cebula
- garść czarnych oliwek
- garść liści bazylii
- pieprz,sól
- łyżka masła
Jajka roztrzepujemy w misce i lekko ubijamy.Dodajemy jogurt, odrobinę soli ( nie za dużo, ponieważ ser jest słony) i przyprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w półplasterki, ser w drobną kostkę, oliwki kroimy wzdłuż na pół albo kroimy w plasterki. Siekamy grubo bazylię.
Rozgrzewamy masło na patelni i jak tylko się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy gaz, aby frittata się nie przypaliła. Masę posypujemy równomiernie cebulą, oliwkami,serem i bazylią.
Przykrywamy pokrywką i smażymy około 5-7 minut, tak długo, aż masa zetnie się od góry i trochę zbrązowi od dołu.
Wykładamy frittatę na talerz i natychmiast podajemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz