niedziela, 16 grudnia 2012

Frittata po grecku

Pomysł na lekką kolację albo śniadanie. Danie ma niski indeks glikemiczny, idealne dla osób na diecie.

Składniki dla 2 osób:

  • 4-5 jajek
  • mały jogurt naturalny
  • pół opakowania sera typu feta
  • mała czerwona cebula
  • garść czarnych oliwek
  • garść liści bazylii
  • pieprz,sól
  • łyżka masła

Jajka roztrzepujemy w misce i lekko ubijamy.Dodajemy jogurt, odrobinę soli ( nie za dużo, ponieważ ser jest słony) i przyprawiamy pieprzem. Cebulę kroimy w półplasterki, ser w drobną kostkę, oliwki kroimy wzdłuż na pół albo kroimy w plasterki. Siekamy grubo bazylię.
Rozgrzewamy masło na patelni i jak tylko się rozpuści wlewamy masę jajeczną. Zmniejszamy gaz, aby frittata się nie przypaliła. Masę posypujemy równomiernie cebulą, oliwkami,serem i bazylią.
Przykrywamy pokrywką i smażymy około 5-7 minut, tak długo, aż masa zetnie się od góry i trochę zbrązowi od dołu.

Wykładamy frittatę na talerz i natychmiast podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz