sobota, 22 grudnia 2012

Paszteciki z mięsem

Od dawna szukałam przepisu na paszteciki z mięsem. Przetestowałam wiele przepisów, próbowałam udoskonalić smak wg własnego uznania, aby znaleźć smak zapamiętany z dzieciństwa. I w końcu się udało!

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 1 białko
  • sól
  • 40 dag mięsa ( np. filet z kurczaka i mielone wieprzowo- wołowe)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • sól, pieprz
  • 0,5 bułki
  • 1 łyżka oliwy

Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, dodajemy margarynę, jajko i żółtka, śmietanę i sól.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Gotujemy mięso z solą i pieprzem, a następnie mielimy je na drobnych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku, dodajemy do mięsa wraz z podsmażoną cebulką, 2 łyżkami margaryny i natką. Doprawiamy.
Ciasto rozwałkujemy na kształt prostokąta. Na środku kładziemy farsz formując wałek. Zawijamy z jednej i drugiej strony w roladę. Kroimy na kawałki. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym białkiem, wtedy paszteciki ładnie nam się zarumienią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do zrumienienia.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz