Składniki:
- 30 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 10 dag margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 1 białko
- sól
- 40 dag mięsa ( np. filet z kurczaka i mielone wieprzowo- wołowe)
- 1 cebula
- 2 łyżki margaryny
- 2 łyżki posiekanej natki
- sól, pieprz
- 0,5 bułki
- 1 łyżka oliwy
Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem, dodajemy margarynę, jajko i żółtka, śmietanę i sól.
Zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 min do lodówki.
Gotujemy mięso z solą i pieprzem, a następnie mielimy je na drobnych oczkach. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
Bułkę namaczamy w wodzie lub mleku, dodajemy do mięsa wraz z podsmażoną cebulką, 2 łyżkami margaryny i natką. Doprawiamy.
Ciasto rozwałkujemy na kształt prostokąta. Na środku kładziemy farsz formując wałek. Zawijamy z jednej i drugiej strony w roladę. Kroimy na kawałki. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym białkiem, wtedy paszteciki ładnie nam się zarumienią. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż do zrumienienia.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz