Składniki:
- 5 płatów wyfiletowanego mintaja
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl. bułki tartej
- olej
- 2 cebule
- 2 duże marchewki
- duża pietruszka
- seler
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- sok z cytryny
- natka pietruszki
Mintaja płuczemy pod chłodną wodą i osuszamy. Przygotowujemy 3 talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wlewamy rozbełtane jajko, które doprawiamy solą i pieprzem. Na trzeci talerz wysypujemy bułkę tartą. Każdy płat ryby obtaczamy po kolei w każdym talerzu i smażymy na rozgrzanym oleju.
Usmażone ryby przekładamy na półmisek i skrapiamy sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy olej. Cebule kroimy w piórka. Smażymy na gorącym oleju, aż cebula będzie szklista. Doprawiamy solą i pieprzem. W tym samym czasie obieramy marchewki, pietruszkę i seler i ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Dodajemy do cebuli. Mieszamy. Zalewamy 2 szklankami wody, dodajemy koncentrat, ziele angielskie, liście laurowe, cukier, łyżeczkę soli i pieprz. Zmniejszamy ogień u gotujemy 30 min. pod przykryciem. Jeśli woda nam odparuje, dolewamy jeszcze z pół szklanki. Powinniśmy mieć konsystencję gęstego sosu. Próbujemy. Jeśli warzywa są miękkie, sos jest gotowy. Możemy jeszcze go ewentualnie doprawić do smaku.
Przekładamy warzywa na rybę, skrapiamy sokiem z cytryny i wyrównujemy powierzchnię. Posypujemy obficie natką pietruszki. Gdy danie przestygnie, wstawiamy je do lodówki, aby się przegryzło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz